Fundacja TTP
fundusze_europejskie znak_barw_rp_poziom_szara_ramka_cmyk Pomorze_Zachodnie_logo EU_EFS_rgb

Celem projektu jest rozwój kompetencji życiowych i zawodowych 60 osób zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem zawodowym wieku 18 lat i więcej z powiatów : gryfińskiego – gminy: Banie, Cedynia, Chojna, Gryfino, Mieszkowice, Stare Czarnowo, Trzcińsko-Zdrój, Widuchowa, polickiego - gminy: Dobra, Kołbaskowo, Nowe Warpno, Police, stargardzkiego – gminy: Chociwel, Dobrzany, Dolice, Ińsko, Stara Dąbrowa, Kobylanka, Suchań, Stargard-miasto, Stargard-gmina, goleniowskiego – gminy: Goleniów, Maszewo, Nowogard, Osina, Przybiernów, Stepnica i Gminy Miasto Szczecin

Uczestnikami projektu jest 60 pełnoletnich osób, zagrożonych ubóstwem i/lub wykluczeniem społecznym, zamieszkujących powiaty: gryfiński, policki, stargardzki, goleniowski i Gminę Miasto Szczecin.

Działania projektowe

Etap I –BILANS KOMPETENCJI

Indywidualna oferta wsparcia i określenie możliwej ścieżki zawodowej dla każdego beneficjenta dokonana poprzez diagnozę jego sytuacji i sporządzenie bilansu kompetencji i indywidualnego planu działania. Etap I trwa 2 tygodnie, łącznie 80 godzin lekcyjnych
    Bilans kompetencji: indywidualne zdiagnozowanie form pomocy w zakresie określenia ścieżki zawodowej Zajęcia odbywają się w pomieszczeniach Fundacji

Trzy formy zajęć:
    1. grupowe badania testowe za pomocą pakietu testów (określają potencjał osobisty, społeczny, zawodowy)
    2. zajęcia w grupie zadaniowej-praca w sytuacjach symulowanych, która ma nauczyć adaptacji w nowej sytuacji, rozwiązywaniu problemów, relacji interpersonalnych.
    3. zajęcia indywidualne, rozmowa, wspólne opracowanie profilu zawodowego, atuty i ograniczenia w zakresie kompetencji zawodowej do funkcjonowania uczestnika projektu na rynku pracy.
    Celem tego etapu jest sporządzenie IPD ( indywidualny plan działania) i paszportu kompetencji na podstawie którego nastąpi zaprojektowanie dalszego etapu pracy dostosowanego do potrzeb i możliwości beneficjenta i przyjęcie go dalszego etapu projektu jakim jest symulacyjne przedsiębiorstwo PRACA.

Na tym etapie beneficjenci otrzymują:
    – posiłek
    – zwrot kosztów dojazdu środkami komunikacji publicznej
    -paszport kompetencji i IPD

Etap II: PRZEDSIĘBIORSTWO PRACA

Przedsiębiorstwo PRACA – kompleksowe przygotowanie beneficjenta zmierzająca do wprowadzenia go na rynek pracy. Czas trwania – 9 tygodni.
    Miejsce: Szczecin, Al. W. Polskiego 69

Celem udziału w przedsiębiorstwie PRACA jest poprawa samodzielności, uaktywnienie motywacji i potencjału wyłonionego podczas bilansu kompetencji.
    Opracowany zostanie harmonogram pracy oraz „program aktywizacja i integracja”
    W przedsiębiorstwie będą funkcjonowały trzy działy:
    1. dział marketingu/akwizycji
    2. dział produkcji
    3. dział administracyjno-organizacyjny
    Beneficjenci będą otoczeni w mirę potrzeb opieką psychologiczną, pedagogiczną, doradztwem dla osób uzależnionych, doradztwem prawnym, finansowym, wykorzystaniem autoprezentacji itp.

Równolegle do pracy w firmie PRACA prowadzone będą:
    1. specjalistyczne szkolenia zawodowe niezbędne do zmiany sytuacji uczestnika projektu na rynku pracy
    2. szkolenia prowadzone przez zewnętrznych ekspertów, grupowe i indywidualne
    3. zajęcia rozszerzające kompetencje:
    – obsługa komputera (20 h)
    – trening poszukiwania pracy, zdrowie, radzenie ze stresem, mobbing, zakładanie działalności gospodarczej, asertywność.
    – zajęcia ruchowe (2 razy w tygodniu)
    i inne stosownie do zdiagnozowanych potrzeb beneficjentów.

Beneficjenci na tym etapie otrzymują:
    – stypendium stażowe
    – posiłek (obiad)
    – zwrot kosztów dojazdu środkami komunikacji publicznej
    – ubezpieczenie NNW
    -możliwość uzupełnienia lub podniesienia kwalifikacji zawodowych poprzez szkolenia zawodowe
    -możliwość podniesienia umiejętności społecznych i poprawę jakości życia poprzez szkolenia, doradztwo i wsparcie indywidualne i grupowe

Etap III Staż w wybranym zakładzie pracy

Staż w wybranym zakładzie pracy ma na celu stwierdzenie przydatności beneficjenta do wykonywania zawodu, poznanie specyfiki danej firmy i przypisanych do danego stanowiska zadań. Wykonywać będą powierzone przez pracodawcę czynności w wymiarze 8 godzin na dobę i 40 godzin tygodniowo. W przypadku osób z niepełnosprawnościami w stopniu umiarkowanym lub znacznym 7h dziennie – 35 h na tydzień. Czas trwania stażu wynosi 3 miesiące.

Beneficjent stażysta otrzymuje:
    – stypendium stażowe
    – ubezpieczenie NNW
    – praktyczny trening umiejętności zawodowych
    – możliwość otrzymania świadectwa/ certyfikatu- – pokrycie kosztów egzaminu
    – możliwość zatrudnienia

1. I grupa (min 15 osób) - od kwietnia do czerwca 2018 r.plus staż

2. II grupa (min 15 osób) - od lipca do września 2018 r.plus staż

3. III grupa (mińn15 osób) - od października do grudnia 2018 r.plus staż

4. IV grupa (min 15 osób) - od stycznia do marca 2019 r.plus staż

5. V grupa – ilość uczestników 15 - Bilans kompetencji 15.07.2019-26.07.2019 – siedziba JOBfirmy, Al. Wojska Polskiego 69 w godzinach 9.00-15.00

6. V grupa – ilość uczestników 15 - Przedsiębiorstwo praca 29.07.2019 - 27.09.2019 - siedziba JOBfirmy, Al. Wojska Polskiego 69 w godzinach 9.00-15.00/szkolenia zewnętrzne (miejsca podane później)