Bez-tytułu

Celem projektu jest rozwój kompetencji życiowych i zawodowych 60 osób zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem zawodowym wieku 18 lat i więcej z powiatów : gryfińskiego – gminy: Banie, Cedynia, Chojna, Gryfino, Mieszkowice, Stare Czarnowo, Trzcińsko-Zdrój, Widuchowa, polickiego - gminy: Dobra, Kołbaskowo, Nowe Warpno, Police, stargardzkiego – gminy: Chociwel, Dobrzany, Dolice, Ińsko, Stara Dąbrowa, Kobylanka, Suchań, Stargard-miasto, Stargard-gmina, goleniowskiego – gminy: Goleniów, Maszewo, Nowogard, Osina, Przybiernów, Stepnica i Gminy Miasto Szczecin.

Uczestnikami projektu jest 60 pełnoletnich osób, zagrożonych ubóstwem i/lub wykluczeniem społecznym, zamieszkujących powiaty: gryfiński, policki, stargardzki, goleniowski i Gminę Miasto Szczecin.

Działania projektowe

Etap I –BILANS KOMPETENCJI

Indywidualna oferta wsparcia i określenie możliwej ścieżki zawodowej dla każdego beneficjenta dokonana poprzez diagnozę jego sytuacji i sporządzenie bilansu kompetencji i indywidualnego planu działania. Etap I trwa 2 tygodnie, łącznie 80 godzin lekcyjnych
    Bilans kompetencji: indywidualne zdiagnozowanie form pomocy w zakresie określenia ścieżki zawodowej Zajęcia odbywają się w pomieszczeniach Fundacji

Trzy formy zajęć:

1. grupowe badania testowe za pomocą pakietu testów (określają potencjał osobisty, społeczny, zawodowy)
    2. zajęcia w grupie zadaniowej-praca w sytuacjach symulowanych, która ma nauczyć adaptacji w nowej sytuacji, rozwiązywaniu problemów, relacji interpersonalnych.
    3. zajęcia indywidualne, rozmowa, wspólne opracowanie profilu zawodowego, atuty i ograniczenia w zakresie kompetencji zawodowej do funkcjonowania uczestnika projektu na rynku pracy.

Celem tego etapu jest sporządzenie IPD ( indywidualny plan działania) i paszportu kompetencji na podstawie którego nastąpi zaprojektowanie dalszego etapu pracy dostosowanego do potrzeb i możliwości beneficjenta i przyjęcie go dalszego etapu projektu jakim jest symulacyjne przedsiębiorstwo PRACA.

Na tym etapie beneficjenci otrzymują:

– posiłek
    – zwrot kosztów dojazdu środkami komunikacji publicznej
    – paszport kompetencji i IPD

Etap II: PRZEDSIĘBIORSTWO PRACA

Przedsiębiorstwo PRACA – kompleksowe przygotowanie beneficjenta zmierzająca do wprowadzenia go na rynek pracy. Czas trwania – 9 tygodni.

Miejsce: Szczecin, Al. W. Polskiego 69

Celem udziału w przedsiębiorstwie PRACA jest poprawa samodzielności, uaktywnienie motywacji i potencjału wyłonionego podczas bilansu kompetencji.

Opracowany zostanie harmonogram pracy oraz „program aktywizacja i integracja”

W przedsiębiorstwie będą funkcjonowały trzy działy:
    1. dział marketingu/akwizycji
    2. dział produkcji
    3. dział administracyjno-organizacyjny

Beneficjenci będą otoczeni w mirę potrzeb opieką psychologiczną, pedagogiczną, doradztwem dla osób uzależnionych, doradztwem prawnym, finansowym, wykorzystaniem autoprezentacji itp.

Równolegle do pracy w firmie PRACA prowadzone będą:

1. specjalistyczne szkolenia zawodowe niezbędne do zmiany sytuacji uczestnika projektu na rynku pracy
    2. szkolenia prowadzone przez zewnętrznych ekspertów, grupowe i indywidualne
    3. zajęcia rozszerzające kompetencje:
    – obsługa komputera (20 h)
    – trening poszukiwania pracy, zdrowie, radzenie ze stresem, mobbing, zakładanie działalności gospodarczej, asertywność.
    – zajęcia ruchowe (2 razy w tygodniu)
    i inne stosownie do zdiagnozowanych potrzeb beneficjentów.

Beneficjenci na tym etapie otrzymują:

– stypendium stażowe
    – posiłek (obiad)
    – zwrot kosztów dojazdu środkami komunikacji publicznej
    – ubezpieczenie NNW
    – możliwość uzupełnienia lub podniesienia kwalifikacji zawodowych poprzez szkolenia zawodowe
    – możliwość podniesienia umiejętności społecznych i poprawę jakości życia poprzez szkolenia, doradztwo i wsparcie indywidualne i grupowe

Etap III Staż w wybranym zakładzie pracy

Staż w wybranym zakładzie pracy ma na celu stwierdzenie przydatności beneficjenta do wykonywania zawodu, poznanie specyfiki danej firmy i przypisanych do danego stanowiska zadań. Wykonywać będą powierzone przez pracodawcę czynności w wymiarze 8 godzin na dobę i 40 godzin tygodniowo. W przypadku osób z niepełnosprawnościami w stopniu umiarkowanym lub znacznym 7h dziennie – 35 h na tydzień. Czas trwania stażu wynosi 3 miesiące.

Beneficjent stażysta otrzymuje:

– stypendium stażowe
    – ubezpieczenie NNW
    – praktyczny trening umiejętności zawodowych
    – możliwość otrzymania świadectwa/ certyfikatu-
    – pokrycie kosztów egzaminu
    – możliwość zatrudnienia

1. Przedsiębiorstwo praca - zadanie 2 - grupa I szkolenia zewnętrzne - miejsce otrzymania wsparcia: - Al. Wojska Polskiego 69 od 23.04.2018 r. do 18.05.2018 r. w godz. 9.00-15.00 lub innych w zależności od potrzeb

2. Bilans kompetencji - zadanie 1 - grupa I - miejsce otrzymania wsparcia: - Al. Wojska Polskiego 69 09.04-20.02.2018 r. w godz. 9.00-15.00

REZULTATY:

– 45 osób uzyskały kwalifikacje po opuszczeniu programu,
    – 26 osób będzie poszukiwało pracy po opuszczeniu programu,