fundusze 8 4 UE

Przedszkole integracyjne FANTAZJA w Nowogardzie

W latach 2012-14 urodziło się w Gminie Nowogard ponad 600 dzieci, z czego w samym mieście ponad 400. Dla dorastających obecnie 2-latków będzie więc brakować miejsca z przedszkolach, z uwagi na szykowaną reformę oświaty. 6-latki nie opuszczą przedszkoli, więc dla 3-latków nie będzie miejsca. Szczecińska Fundacja Talent-Promocja-Postęp dostrzegła ten problem i realizuje projekt finansowany ze środków unijnych.

Adresatami są rodzice dzieci od 2,5 do 4 lat zarówno niepełnosprawne jak i pełnosprawne.

27 marca 2017 r. odbyła się uroczysta prezentacja Przedszkola „Fantazja” w Nowogardzie.

Utworzono 30 nowych miejsc dla 2,5-4 letnich przedszkolaków, które jeszcze nigdzie nie uczęszczają. Odremontowana placówka przedszkolna pod nazwą FANTAZJA przy ul. Wojska Polskiego 3 w Nowogardzie przeznaczona jest dla dzieci zdrowych i z niepełnosprawnością.

Szczecińska Fundacja Talent-Promocja-Postęp wyremontowała i przygotowała pomieszczenia pod potrzeby wychowawcze i edukacyjne dzieci zdrowych i wymagającej szczególnej troski. Zapewniono specjalistyczne zajęcia rehabilitacyjne, które w dalszym zamierzeniu mają stać się bazą specjalistycznego Centrum Rehabilitacji dla Dzieci.

– Gwarantujemy całodzienną opiekę, zajęcia artystyczne, korekcyjne, rehabilitacyjne i językowe. Zależy nam na zrealizowaniu tego ambitnego projektu, zwłaszcza, że pierwszy rok działania przedszkola będzie dla rodziców bezpłatny. – podkreśla Iwona Żukiert, Prezes Zarządu Szczecińskiej Fundacji Talent-Promocja-Postęp.

– Od lat jesteśmy obecni na nowogardzkim rynku edukacji. Kształciliśmy dorosłych, młodzież, teraz mamy szansę objąć opieką najmłodszych. Przedszkole integracyjne to dla mnie szczególnie ważne przedsięwzięcie, zwłaszcza, że stąd pochodzę, tu się urodziłam. Wierzę, że rodzice z radością odkryją nowe szanse edukacyjne dla swoich pociech. – dodaje Janina Durka, Wiceprezes Szczecińskiej Fundacji Talent-Promocja-Postęp.

Szczecińska Fundacja Talent-Promocja-Postęp zaprasza do współpracy ambitnych pedagogów i nauczycieli. Chce oddać w ręce lokalnych specjalistów właśnie te, nowotworzone miejsca pracy. – Jeśli chcą Państwo tworzyć z nami ciekawy, rozwojowy świat dla najmłodszego pokolenia, prosimy o zgłoszenia. Są jeszcze wolne miejsca zatrudnienia. Jest jeszcze czas na przedstawienie swoich kompetencji. – podsumowuje Beata Godlewska, Kierownik Projektu nowogardzkiego Przedszkola.

Projekt realizowany jest w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2014-2020, RPZP.08.00.00 Edukacja, Program Upowszechnienia edukacji przedszkolnej.

1. Harmonogram Zajęć Dodatkowych - Harmonogram znajduje się w plikach do pobrania.

Dokumenty do pobrania: