29.11.2017

DEBATA „Pakt Zatrudnieniowy 50+ -od teorii do praktyki”

W dniach 22-24 listopada odbyły się debaty paktów zatrudnieniowych w Aleksandrowie Kujawskim, Skarżysku-Kamiennej i Ostrowie Wielkopolskim zorganizowane w ramach projektu współfinansowanego  ze środków unijnych „Pakty Zatrudnieniowe w Polsce”.

W debatach wzięło udział 119 osób: przedsiębiorców, przedstawicieli jednostek samorządu terytorialnego, agencji zatrudnienia, instytucji szkoleniowych,  organizacji pozarządowych oraz bezpośrednich odbiorców rozwiązania czyli osoby bezrobotne 50+.

Debaty paktów zatrudnieniowych miały na celu analizę efektów rozwiązania jakim są PAKTY.

W trakcie debat między innymi przedstawiono uczestnikom polski model paktów zatrudnieniowych, zaprezentowano różnice między paktami w Polsce i w Niemczech oraz oceniono funkcjonowanie paktów w Aleksandrowie Kujawskim, Skarżysku-Kamiennej i Ostrowie Wielkopolskim. Swoje uwagi na temat projektu wyrazili także uczestnicy z grupy bezrobotnych 50+, którzy za pomocą paktu zatrudnieniowego powrócili na rynek pracy. Na koniec każdej z debat zebrani eksperci odpowiadali na pytania zaproszonych gości.