23.02.2018

Kolejne spotkania Paktu Zatrudnieniowego

19 lutego 2018 w Końskich w sali konferencyjnej Krajowego Stowarzyszenia Wspierania Przedsiębiorczości odbyło się pierwsze spotkanie Paktu Zatrudnieniowego Powiatu Koneckiego. 20 lutego br. podobne spotkanie odbyło się w siedzibie PUP w Jaworznie.  Oba Pakty Zatrudnieniowe powstały w styczniu br.

Spotkania były bardzo udane. W trakcie spotkań Paktów podsumowano pierwszy miesiąc działań, zaprezentowano opracowaną dokumentację rekrutacyjną oraz strategię marketingową Paktu, ustalono również terminy kolejnych spotkań.

Podczas spotkań został również przyjęty Regulamin Organizacyjny Paktu oraz powołano Radę Paktu, ustalono rolę i podział zadań partnerów przy realizacji JOBfirmy,  innowacyjnego narzędzia wsparcia dla osób bezrobotnych 50+. W obu regionach dobiega końca rekrutacja tych osób do udziału w projekcie. W związku z tym Pakty przyjęły  plan pracy (harmonogram)  na pierwszy etap JOBfirmy tj. bilans kompetencji.

Na uczestników projektu członkowie Paktów Zatrudnieniowych przygotowali bogaty wachlarz zajęć, zapewniając w ten sposób kompleksowe, indywidualne wsparcie. Wśród szeregu działań wspierających uczestników w powrocie na rynek pracy znalazło się szkolenie z zakresu aktywnego poszukiwania pracy, zajęcia aktywizacyjne, zajęcia komputerowe, porady indywidualne z radcą prawnym, psychologiem, doradcą zawodowym, kosmetyczką,  warsztaty z planowania budżetu, zajęcia fitness i wiele innych.

Źródła:
jaworzno.praca.gov.pl